Kávovar nevypínejte ani v létě. Proč?

75
0
Sdílet:

Kávovar má pohotovost i v letních měsících, protože horkou kávu snadno vyměníte za ledové nápoje, které vás díky kávovému základu vzpruží stejně jako klasická horká varianta. Takže zapněte kávovar a vyzkoušejte následující recepty.

Také patříte k lidem, kteří si bez kávy neumí přestavit den? V létě a ve vedru ale popíjení horké kávy nemusí být právě příjemné. Připravili jsme pro vás tři ledové varianty, jež se v tomto ročním období nepochybně stanou příjemným povzbuzením během celého dne.

Kávovar můžete využít i v létě, třeba pro ledové nápoje jako je ledové kokosové frappé.

S kávovarem vykouzlíte třeba ledové kokosové frappé

Kokosové mléko v této skvělé alternativě ke klasickému frappé kávu nejen skvěle ochutí, ale dodá jí i tu správnou letní atmosféru.

Ingredience:

  • 150 ml kokosového mléka
  • 10 kostek ledu
  • 1 lžička třtinového cukru
  • Čokoládové hoblinky

Postup:

V mixéru rozmixujte vychlazené espresso, kostky ledu, kokosové mléko a lžičku cukru. Vyšlehanou kávovou směs přelijte do sklenic a dozdobte čokoládovými hoblinkami.

Tip: pro zajímavé zdobení namočte hrdlo sklenice v čokoládě a následně ho posypte kokosem.

Pro ledové karamelové macchiato nejdříve připravte v kávovaru dva šálky espressa.

L edové karamelové macchiato

Karamel a káva, to je prostě nerozlučná dvojka! Připravte tuto lahůdku sobě i svým přátelům. Uvidíte, že zabodujete.

Ingredience:

  • 2 šálky vychlazeného espressa z kávovaru EVIDENCE ONE
  • 150 ml mléka
  • Kostky ledu
  • Vanilkový sirup
  • Karamelový topping

Postup:

Do větší sklenice nejdříve nalijte trošku vanilkového sirupu. Přilijte espresso, poté přidejte kostky ledu a mléko. Nakonec ozdobte karamelovým topinggem.

Máte rádi silnou kávu? Vyzkoušejte Cappuccino Freddo

Cappuccino Freddo

Pokud neholdujete sladkým ledovým nápojům se zmrzlinou či různými sirupy, a naopak si rádi vychutnáte výraznou kávovou chuť doplněnou jemnou mléčnou pěnou, je pro vás Cappuccino Freddo tou pravou volbou.

Ingredience:

  • Vychlazené dvojité espresso z kávovaru EVIDENCE ONE
  • Pár kostek ledu
  • 200 ml plnotučného nebo ovesného mléka
  • Cukr, šlehačka (volitelné)

Postup:

V shakeru důkladně protřepejte espresso s ledem a vzniklou směs přelijte do sklenice. V mixéru nebo shakeru vyšlehejte mléko do husté pěny. Pěnu pomalu přelijte k espressu tak, aby vrstvy zůstaly oddělené.

Tip: u sladké varianty cukr nejdříve smíchejte s espressem, až poté přidejte led.

A jaký kávovar si vybrat?

Kdo má rád dobrou kávu, ale už méně její přípravu, ocení kávovar na kapsle. Příprava je zde velmi jednoduchá. Stačí do nádržky vlít vodu, do příslušného otvoru vhodit kapsli a zmáčknout start. Tyto espressovače se prodávají v různých variantách a jsou k dostání už za cenu kolem dvou tisíc.

Kávovar pro gurmány

Chcete sami řídit obsah kávy v hrnku? Řešením může být automatický kávovar. Ten rovněž udělá veškerou práci za vás, tedy sám odměří porci zrn, v zabudovaném mlýnku je namele a připraví požadovaný nápoj. Navíc použitou kávu přesune do odpadní nádoby a tu již pak stačí jen vyhodit. Bonusem navíc jsou kávovary se zásobníkem na mléko.

Některé automatické kávovary rovněž nabízejí možnost nastavení síly výsledné kávy či poměru mléka v nápoji.

Pákové kávovary

Pákové přístroje si vyberou kávoví gurmáni, kteří si kávu umí připravit zcela sami. Při práci s tímto kávovarem jsou totiž nezbytné určité zkušenosti, z nichž tou základní je množství kávy v sítku a jeho správné upěchování, nemluvě o stupni pomletých kávových zrn a tvrdosti vody. Na rozdíl od automatických přístrojů se tento navíc sám nevyčistí, takže vyžaduje také pravidelnou údržbu, která významně ovlivňuje kvalitu finálního nápoje.

Text: redakce

Foto: Krups

Sdílet:

Přidat odpověď