Prázdninový dům pro rodinu podle architektky Birgitte Bruun

108
0
Sdílet:

Uklidňující výhled na moře ve všech ročních obdobích, bezúdržbové materiály a minimalistický design. Přesně tak vypadá prázdninový dům, který si pro sebe a svou rodinu nechala v Dánsku postavit architekta Birgitte Bruun. Pojďte se s námi podívat, jak vypadá bydlení, které nabízí hlavně odpočinek.

Prázdninový dům vznikl ve spolupráci s architektonickou kanceláří Raw Architects. Záměrem bylo, aby byl zcela jiný než domov Birgittiny rodiny. Myšlenkou bylo, aby se objekt na pobřeží o rozloze 150 m2 stal oázou volnosti a klidu, skrytý před vnějším světem a otevřený přírodě. Proto byl pro Birgitte Bruun obzvláště důležitý výhled na vodní plochu, který na lidskou psychiku působí velice pozitivním a uklidňujícím způsobem a kterého se nechtěla vzdát ani v chladnějších měsících. Rozhodla se tedy pro řešení, které propojuje venkovní a vnější prostor. Na tyto požadavky vystačil jediný posuvný systém Schüco ASS 77 PD.SI (Panorama Design Super Insulation).

Nulový práh posuvného systému ASS 77 PD.SI vytváří v prázdninovém domě hladký přechod mezi obývacími prostory a terasou.

Bezkonkurenční výhled

Posuvný systém nabízí rodině bezkonkurenční výhled. Jeho panoramatická konstrukce vyniká minimální pohledovou šířkou profilů v zajišťovací části a také ukrytím, resp. zapuštěním vnějšího rámu i rámu křídla do konstrukce domu; vysoký komfort ovládání pak zajišťuje elektronický pohon a zamykací systém, které jsou zabudované přímo v profilu. Birgitte Bruun navíc kladla velký důraz na hladký přechod mezi obývacími prostory a terasou, která představuje „nejoblíbenější místnost“ celé rodiny, což se podařilo pomocí nulového prahu. V kombinaci s fasádním systémem Schüco FWS 50.SI tak vznikl mimořádně prosvětlený rekreační objekt s velkoformátovými okny a ničím nerušeným výhledem na moře.

Úzký zajišťovací profil posuvné konstrukce ASS 77 PD.SI působí nenápadně a nijak nenarušuje výhled z prázdninového domu na moře.

Prázdninový dům jako oáza klidu

Rodina tráví volný čas odpočinkem, proto bylo již od počátku cílem projektu vytvořit praktický a jednoduchý, ale zároveň stylový objekt, který není náročný na údržbu. Pro obložení domu i podlahu terasy bylo použito odolné cedrové dřevo, které odolává mořské soli, nevyžaduje žádné natírání a navíc stárne do krásy, čímž dokonale zapadne do přímořské krajiny. Díky absenci jakýchkoli keřů i trávníků navíc odpadá nutnost další práce na zahradě. V okolí domu se nacházejí pouze jednotlivé snadno udržovatelné šípkové keře. Birgitte Bruun a její láska k moři pak stály za přidáním jednoho speciálního prvku na terasu – takzvaného „ibizského koutku“ v podobě výklenku chráněného před větrem, kde je možné užít si spaní venku a pozorovat západ slunce po celý rok. Také ve výběru nábytku zůstala Birgitte Bruun věrná svému umírněnému stylu. Spartánský, minimalistický interiér se omezuje pouze na nezbytnosti, které neodvádějí pozornost od toho, co je důležité: Volný čas, odpočinek a klid, to vše s výhledem na moře.

V domě je položená litá podlaha, interiér je zařízený v účelově minimalistickém stylu.

Text: redakce

Foto: Kirstine Mengel

Sdílet:

Přidat odpověď