Uvařte si kávu s designovým přesahem

Sdílet:

Káva patří k nejoblíbenějším nápojům současnosti, a to nejenom díky chuťovým možnostem, které nabízí stále dostupnější zajímavé druhy káv, stále sofistikovanější kávovary, ale také prezentace, za kterou nemusíte chodit do kavárny, ale zvládnete ji i v pohodlí domova.

Káva se často podává v provedení Latte Art, což je technika, kterou vynalezl jistý David Schommer z kavárny Espresso Vivace v Seattlu. Ten jako první nabízel cappucino se srdcem. Zruční baristé ovšem dnes dokážou na kávě vytvořit prakticky cokoli, od tradičních rozet a srdíček až třeba po 3D chobotnici. Nejlepší na tom je, že tuto metodu můžete trénovat i vy a k tomu v pohodlí domova. Stačí se obrnit trpělivostí a vybavit se kvalitním kávovarem.

Káva jako umění

Základní způsoby provedení Latte Art jsou dva: první je tzv. etching, který je jednodušší, proto ho používají hlavně velké kavárenské řetězce. Při etchingu se obrázek tvoří až po nalití mléka do kávy. Obrázky se malují párátky či míchátky nebo pomocí šablonek většinou kakaem, sirupem či polevou. Druhým, složitějším způsobem je tzv. free puring. Při něm se obrázek vytváří přímo naléváním mléka do kávy. Nejznámějším motivem je již zmíněné srdíčko nebo rosseta. Baristé ale tvoří i složitější tvary, při kterých se mléko nalévá několikrát a různými způsoby. Tak vzniká třeba labuť, tulipán či zvlněné srdce. Etching a free puring lze také kombinovat, typickým příkladem je třeba obrázek sněhuláka, kterého nejdříve „vylejete“ a potom mu dotvoříte, nos a oči právě párátkem. V posledních letech získává na oblibě technika 3D. Při té obrovská pěna přesahuje šálek až o čtyři centimetry. Barista tady už nepracuje s mikropěnou, ale s hutnou pěnou, kterou vrší na kávu lžičkou. Vznikají tak kočky, zebry (které drží šálek kávy) či chobotnice, které čouhají chapadla přes okraj hrnečku. Obrázky mohou být rovněž barevné, protože baristé používají i potravinářská barviva. Populární je také obrácené Latte Art, kdy se do teplého mléka kreslí obrázek pomocí espressa.

Dobrá káva vyžaduje kvalitní kávovar, se kterým zvládnete i umění Latte Art.

Kávu s Latte Art zvládnete i doma

Některé pěnové obrázky zvládnete namalovat sami, i bez baristického školení. Bude vám k tomu stačit dobrý kávovar a trocha cviku. Velmi důležitá je příprava pěny. Pěna, přesněji mikropěna, vzniká vypuštěním horké páry pod tlakem vzduchu do horkého mléka. Mikropěna má mít opravdu malé bublinky a její povrch by měl být jemný a zarovnaný. Při přípravě dobré kávy s pěnou je dobré zaměřit se na kvalitní suroviny. Ty tvoří dobré klasické espresso a čerstvé plnotučné mléko, které se lépe šlehá. Dalším důležitým pomocníkem je dobře nastavený kávovar. Pěnu můžete v kávovaru vyšlehat buď ručně prostřednictvím parní trysky, což je ovšem složitější, nebo to nechat na automatickém kávovaru. Kávovary KRUPS Evidence Plus mají mléčný systém řešený opravdu komfortně, protože nasazená silikonová hadička může čerpat mléko přímo z originální nádoby, ve které jste je zakoupili. Hebkou mléčnou pěnu pak připraví automaticky. Teď už můžete začít trénovat. A že nevíte, jak na to? Pusťte si následující video návod a půjde vám to samo.

Plnoautomatický kávovar KRUPS Evidence Plus EA894 zvládne připravit až 19 horkých nápojů. Kromě klasického espressa či ristretta tento kávovar připraví také doppio, americano, cappuccino, latte macchiato, espresso macchiato, flat white a rovněž správně nahřátou vodu na tři druhy čajů nebo samotnou mléčnou pěnu. Kávu si můžete uzpůsobit svojí chuti funkcí extra shot nebo dark. Ovládání je intuitivní – jediným dotykem.

Kávovar koupíte například ZDE.

Sdílet:

Přidat odpověď