Víte, jak připravit palivové dřevo na zimu? Poradíme vám

92
0
Sdílet:

Topení dřevem patří ke stále oblíbeným způsobům, jak dostat do interiéru teplo. Kromě toho, že plameny v krbu dokážou vykouzlit romantickou atmosféru, jde i o ekologicky čisté získávání energie z obnovitelného zdroje. Na tento způsob topení proto přistupuje stále více lidí. Na první pohled to může vypadat jednoduše, ale ne nadarmo se říká, že palivové dřevo zahřeje dvakrát.

Myslet na zásobu dřeva se vyplatí už na jaře, ideálně ale rok dopředu. Palivové dřevo si můžete koupit už naštípané a prosušené, připravené na spálení. Nabídka je široká, od paletového prodeje až po balíčky na jedno anebo více použití. V takovém případě však musíte počítat s větší finanční náročností. A navíc byste si nechali ujít práci s řezáním a štípáním, která už sama o sobě zahřeje.

„Na topení se nejvíce hodí tvrdé dřevo. Měkké příliš rychle hoří a nevydá moc tepla. Dřevo musí být vyschlé, protože mokré špatně hoří a kouří. Měkké dřevo schne přibližně jeden rok, tvrdé druhy i dva až tři roky,“ radí Marcela Bínová z Hornbachu a dodává: „Dřevo se nechá schnout až do doby, kdy zbytková vlhkost klesne pod 20 %. Tuto hodnotu lze snadno změřit měřičem vlhkosti Pattfield PE-HFM 15. Hroty přístroje se co nejvíc zapíchnou do dřeva a přehledný display ukáže hodnotu vlhkosti materiálu.“

Zda je dřevo dostatečně vyschlé, poznáte podle vlhkosti, kterou lze změřit speciálním měřičem.

Dřevo včas zpracujte

Jako palivové dřevo se většinou využívají nevyužité kusy kmenů z polomů a průřezů. Čerstvé dřevo je potřeba co nejrychleji zpracovat, po vyschnutí jde řezání a štípání těžko. Naštípané dřevo se lépe ukládá a také rychleji a lépe schne.

Velké kusy kmenů se řežou na menší tak, aby se vešly do krbu anebo kamen. Na to je nejlepším pomocníkem řetězová pila. Na porcování kmenů a větví je možné použít i okružní pilu s kolébkou. Samozřejmě lze dřevo řezat i ruční obloukovou pilou, nejlépe s korunkovým zubem na vlhké dřevo.

Dříví štípejte

Fáze štípání je tou nejnamáhavější z celé přípravy, proto je ideální jako aktivní odpočinek při psychické námaze. Dříví lze štípat ručně pomocí sekery anebo mechanickými štípači. Sekery pro štípání dřeva jsou jednoúčelové nástroje speciálně klínového tvaru na dlouhé násadě. Také se jim říká „kalače“. Sekera s topůrkem z kompozitního materiálu je odolnější, obyčejné dřevěné topůrko se při troše nešikovnosti může velmi rychle zlomit. Jako podložku je dobré mít stabilní, dostatečně široký a správně vysoký špalek z tvrdého dřeva. Jeho výška by měla být tak akorát, obvykle okolo 70 cm. Zároveň by měl být dobře proschlý, abyste ho nerozštípali spolu se zpracovávaným dřevem.

Práce se sekerou je hodně namáhavá, vhodnější je až na pozdější drobnější práce, jako je například štípání třísek na podpálení. Rychlejší a snadnější je štěpení pomocí zahradní techniky. K tomu slouží výkonné elektrohydraulické štípače. V prodejnách najdete vertikální nebo horizontální štípače, různých velikostí s různým štípacím tlakem. Přístroj pohání hydraulické čerpadlo, ze kterého je přenášen do pístu tlak, jenž tlačí kus dřeva na klín. Elektrohydraulické štípačky jsou účinné a práce s nimi je poměrně jednoduchá. Stejně tak i jejich údržba, občas potřebují jen zkontrolovat a vyměnit hydraulický olej.

Palivové dřevo vás zahřeje dvakrát. Nejdřív při štípání…

Palivové dřevo dobře uskladněte

Naštípané dřevo uložte pod přístřešek, nebo do krechtů – kuželových hromad – pod nepromokavou plachtu. U krechtu jsou důležité otvory pro větrání. Dřevo se také ukládá pod přesah střechy okolo domu. Jednak je po ruce na topení, neprší na něj a vrstva dřeva u domu zvyšuje tepelnou izolaci.

Nejvhodnější druhy dřeva na topení

„Za klasické krbové dřevo se považuje bukové dřevo,“ říká Marcela Bínová z Hornbachu. „Hoří pěkným plamenem a téměř nejiskří. Kromě toho má mimořádně vysokou výhřevnou hodnotu. Při spalování se uvolňuje příjemná vůně, díky čemu se využívá i na uzení potravin a grilování. Jako krbové dřevo je cenné i dřevo z břízy. Při hoření příjemně voní, málo jiskří a díky obsaženým éterickým olejům se třpytí modrou barvou. Smrkové dřevo velmi lehce vzplane, ale také rychle shoří. Jeho výhřevná hodnota je vysoká, délka hoření ale malá. Uzavřené smolné bubliny mají za následek jiskření, proto není vhodné pro otevřené krby. Dřevo olše je výborné na podpal, dobře chytá a lehce se rozhoří. Je vhodné také do kombinace s dalšími druhy krbových dřev.“

Text: redakce

Foto: Hornbach

Sdílet:

Přidat odpověď